In de Lekker 500, 2014

Deze brasserie aan de Rotte biedt een keuken die gewoon doet, maar vernieuwingen niet schuwt. Op de wijncollectie van Simon Wijers, eigenaar, gastheer en sommelier, kan menig toprestaurant jaloers zijn. ’s Zomers is het terras aan het water gewild, daarna zet je je aan witgedekte tafels in de akoestisch rumoerige ruimte. Met zicht op een portret van prins Boudewijn, de latere koning der Belgen, waarvan niemand de oorsprong kent, zodat het nu onvervreemdbaar tot de inventaris behoort.

Chef-kok Antoine Schweig en zijn sous Tim Berkhout brengen een bord met krokant gebakken eend, mango, zoetzuur van mini-rode ui, komkommer, couscous en mangocrème. Een frisse, smakelijke en moderne start, verrassend begeleid door een glas Petite Arvine van René Favre & Fils, uit 2010. Gevolgd door op de graat gebakken schol met doperwtencrème, chorizo, gnocchi van tomaat en pesto en tomaatvinaigrette. Heerlijk!

Er wordt hier op een schijnbaar achteloze manier kwaliteit geleverd. In het glas Lou Coucardié blanc, een rijpe Costières de Nimes van marsanne-, grenache- en viognierdruiven, die vooral prachtig samengaat met de chorizo. Ook de kalfsribeye met maïscrème, gepakken polenta en geglaceerde sugarsnaps bevalt, maar is iets te zoetig door die maïsbereidingen, de boontjes en de jus van Haagse hopjes. De mootjes gebakken zonnevis erbij zijn stevig en smakelijk, maar voegen niet veel toe. Wel wordt het zoet perfect opgepakt door de Verdiana Langhe bianco van de rossesedruif uit Piemonte. Wat een geweldige wijn-spijscombinaties hier!

Tot slot vanillebrioche met geitenkaas, perencompote en bitterschuim bij een fantastisch glas Pedro Ximénez. Welkom in Lekker!