Saint Mont en Madiran

IMG_2116http://www.deprinsvanterbregge.nl/wp-content/uploads/2014/03/IMG_2116.jpg 478w" sizes="(max-width: 224px) 100vw, 224px" />Begin februari met Ron Verhage (restaurant Fred), Ian van Eck (Zegro) en Maarten van den Dries (Delta Wines) in de Cascogne om vijf witte- en vijf rode blends te keuren en mede te bepalen wat de toekomstige paradepaardjes van de coöperatie Plaimont worden.

In 1979 besloot een kind van de streek, André Dubosc, wijn te gaan produceren met lokale, algemeen als inferieur beschouwde druiven als Petit Courbu, Arrufiac, Tannat en de broertjes Gros- en Petit Manseng. Dit stuitte op veel weerstand, daar de “export” van deze druiven naar de Bordeaux een redelijk stabiel inkomen opleverde voor de veelal arme boeren. Dus geen massa-oogsten meer, maar terugsnoeien en lage opbrengsten…..

Toch sloten allengs meer en meer trotse wijnmakers zich aan bij dit pact en 35 jaar na dato is de ‘Cooperative Plaimont’ een belangerijke economische factor in de Cascogne. Eén van de vele jaarlijkse hoogtepunten voor de streek is de jaarlijkse assemblage van de St. Mont ‘Rouge et Blanc’ met sommeliers uit de hele wereld.
Plaimont is ook in het bezit van de enige gecertificeerde ‘pré-phylloxera’- wijngaard van Frankrijk, ofwel de enige officieel erkende wijngaard die de ramp van de druifluis heeft overleefd een eeuw geleden. Van deze wijngaard uit 1870 mochten wij de ‘Saint Mont Vignes Préphylloxerique 2011’ proeven. Het besef was al waanzinnig, maar deze Tannat was echt ongelooflijk. Waar de meeste Tannat pas na tien jaar drinkbaar wordt, was dit al zo zacht en rond…..

Dus op de nieuwe wijnkaart meer Saint Mont en Madiran!!!

Saint Mont Vignes Préphylloxerique 2011http://www.deprinsvanterbregge.nl/wp-content/uploads/2014/03/IMG_2117.jpg 478w" sizes="(max-width: 224px) 100vw, 224px" />